top of page

O meni

Damir L. Sertić alias Damn Ear

... porijeklom iz Zagreba, rođen je 1977. godine u Münchenu, gdje je također i odrastao. Glasovir je počeo svirati u svojoj petoj godini. Od 1984. do 1990. godine pohađao je osnovnu glazbenu školu u Münchenu, a potom nastavio učenje glasovira privatno kod Ljubinke Mirković. Od 1994. do 2000. studirao je na Richard-Strauss-Konzervatoriju u Münchenu. Tijekom tog studija, već sa svojih 20 godina stekao je u suradnji s “Hochschule für Musik und darstellende Kunst” t.j. Visokom školom za glazbu i umjetnost u Münchenu pedagošku diplomu prof. glazbe, a 2000. također i diplomu koncertnog umjetnika. Njegovi profesori glasovira bili su tada Alla v. Buch (učila kod Horbovskog koji je bio učenik S. Rahmanjinova), Vadim Suhanov i Gernot Sieber.

Od 1999. nastavio je svoj studij na universitetu “Mozarteum” u Salzburgu, koncertni smjer u klasi svjetski poznatog ruskog pijanista Alexeja Ljubimova, učenika H. Neuhausa. 2007. godine je magistrirao. U to vrijeme posjećivao je i majstorske tečajeve poznatih pijanista Rudolfa Kehrera, Alexeja Nasjedkina, Thomasa Larchera i Elisso Virssaladze.

Uz svoje pedagoške i umjetničke aktivnosti, započeo je zatim doktorski studij i doktorirao 2018. s temom "O odnosu između sposobnosti sluha i kvalitete glazbene izvedbe. Istrage o pijanistima s relativnim i apsolutnim sluhom."

U svibnju 2002. osvojio je 3. nagradu na pijanističkom natjecanju “Lions Cluba” u Salzburgu a na internacionalnom natjecanju “Zagreb 2004” pokazao se tada kao najbolji od hrvatskih sudionika. Održavao je koncerte u Njemačkoj, Francuskoj (Paris), Slovačkoj (Bratislava: Festival komorne gitare), Švicarskoj (Zürich: zajedno s ansamblom “Isinfonietti”), Austriji (St. Johann, Salzburg: Marmorsaal, Alte- und Neue Residenz, Romanischer Saal, SAD (Washington D.C.), Engleskoj (London: St. Johns Wood Church, Leighton House Museum, 1901 Arts Club) kao i u Hrvatskoj (Zagreb, Velika Gorica: Duo Bohemio, Novalja) gdje također često prebiva.

Kao ekspert na fortepianu, Damir L. Sertić je od 2005 god. zaposlen u Salzburgu u Zakladi Mozarteum gdje često ima i čast koncertiranja na historijskim instrumentima, kao naprimjer na Mozartovom osobnom fortepianu Bećke marke Anton Walter iz godine 1780. 

Od 2006, također je redovno angažiran kao pijanist u palači Schloss Leopoldskron.

Uz svoje solističko zanimanje, Damir L. Sertić djeluje već više godina kao privatni profesor glasovira, a od kada je otkrio svoj visoki glas i ljubav prema staroj glazbi, bavi se i pjevanjem. Pjevanje je usavršavao privatno od 2001. godine u Salzburgu, prvo kod Catarine Lübeck, a nadalje od 2006. godine kod Monike Lenz.

Damir L. Sertić | zivotopis | Damir Sertic | Damir Sertić | Životopis | biografija | Vita | O  Damir L. Sertić | O meni | O umjetniku | CV 

Svoj pjevački debut održao je 16.11.2007. u Salzburgu u dvorani Solitär na koncertu “Lange Nacht der Komponisten”. Nastupio je sa skladbom Wolfganga Roschera „Musik daran die Welten hängen” za kontratenora, gudački kvartet, klavir i udaraljke. Koncert je uživo snimala austrijska radio-televizija “ORF”. Često nastupa po Engleskoj, a 2009 je na Salzburškim ljetnim igrama 2009. sudjelovao kao altus u Operi "Theodora" Georga Friedricha Händela pod Ivorom Boltonom a 2010 u Puchheimu kod Münchena pjevao osim Monostatosa i više uloga u Operi "Čarobnoa frula" Wolfganga Amadeusa Mozarta. 

Još jedna od Damirovih strasti je skladanje. Dok je studirao na “Mozarteumu” imao je privilegiju pohađati satove improvizacije i harmonije kod Alexandera Mullenbacha. Svoje skladateljske uzore nalazio je u velikim klasičnim majstorima, posebice Prokofjevu, ali iu pop umjetnicima poput Björk, koja mu je dopustila da objavi svojih “Šest varijacija za klavir na [njezinu] 'Uvertiru'”. Osim klasičnih skladbi, umjetnik se izražava i u vlastitim alternativnim “pop” pjesmama, pomiješanim s elektronskom glazbom. Njegov prvi singl “Stronger Forces” i prateći spot izašli su u studenom 2011.

Damirov kontakt 

bottom of page