top of page

Stronger Forces

Anker 1
Cover-Stronger Forces-new.jpg

Stronger Forces  | Damir / Damn Ear | hrvatski | Skladatelj pjesama | Salzburg | Pijanist  pjevač 

Izjava na video „Stronger Forces“

 

Odgovor na pitanje, kako je došlo do ideje moje pjesme i pripadajućem videu „Stronger Forces“: sve u svemu je je to bio proces od godinu i pol.

Moram priznati da mi je najprije sinula ideja za video 2010. kad sam već jednom skoro htio dati odrezati svoju dugu kosu jer mi išla nakon sedam godina napokon na živce. Al sam pomislio tad, - kakva je zapravo šteta, što u to dugo vrijeme nisam nikada dokumentirao izgled fotografijama za suvenir.

I tako sam barem odlučio snimat šokirajući trenutak šišanja. Par sekundi kasnije sam bio siguran, da iz toga mora nastati glazbeni video u kojem kosa preko više frizura nastaje sve kraća i kraća i da moram početno s jednog ekstrema završiti suprotnim ekstremom: ćelavom glavom. Dakle je bila očita pomisao, da će film morati biti ubrzan da bi više frizura stalo u vrijeme samo jedne pjesme od tri i pol minute. Tko zna, kako sam uspio riješiti problem, da su mi usne u skladu sa tekstom? 

Ali kakva pjesma bi odgovarala na takvu temu? Oko toga sam si najduže razbijao glavu. I Change For You... neee!! - Kako kićavo i dosadno!! - Takvih pjesma već ima na tisuće.

No, kako sam se u Münchenu jednom vozio podzemnom željeznicom i razmišljao o struji i energijama, sijetio sam se „većih ovlasti“. Okruženi smo posvuda njima, - svejedno kuda pogledamo. Sve te ovlasti utječu stalno na naš život i čine ga tek vrijednim življenja iako nam većina tih energija nisu jasne ili čak nismo njih svjesni. Ali u svojoj pjesmi sam se htio koncentrirati iznimno na pozitivne ovlasti, tj. energije ili snage u koje možemo imati povjerenja. Ionako smo već kroz vijesti i medije svakodnevno izloženi lošim energijama.

I tako su se sve komponente dobro složile zajedno:

U videu veće ovlasti naprimjer predstavljaju ruke, koje me tijekom snimke promijene. Sama promjena je isto veća ovlast, isto kao i samo vrijeme s kojim se igram u videu. Bijela pozadina nije samo funkcionalna da se bolje razlikuje od kose, nego stoji za duhovnu čistoću, božansku energiju s kojom se sve više spajam i stapam. Moja vijest je ovdje: Imajmo svi povjerenja u "TO", od čega je svako od nas već oduvjek dio, i s čim ćemo svi napokon opet biti ujedinjeni.

Sa smiješkom se predajem toj većoj ovlasti koja nas sve spaja.

Zagrljaj te bijele pozadine od zada stoji za ljubav, prijateljstvo, prihvaćanje samoga sebe, mir ili život u skladu. Ćelava glava, koja se pred kraj isto sklapa u kontekst, mogla bi se shvaćati čišćenjem. Izjava „žrtve“ mi je djelovala pre katolički, zato bi tu pomisao samo spomenuo na rubu. Ali jedne stvarne žrtve je dapače bilo ovdje, - ali samo za umjetnost: a to nije bilo šišanje. Bila je činjenica, da sam morao još godinu i pol duže izdržati s dugom kosom do realizacije tog videa.

Preko Facebook-a sam sakupio mali team u Reykjaviku s kojim sam u tijeku jednog dvotjednog dopusta u Travnju 2011. u Islandu realizirao svoju viziju. Bilo je ludo i predivno iskustvo. Najveća hvala čitavom teamu.

 

Verzija videa uz rijeći 

When your moves and your body are out of control –

You feel them

 

When the electricity in the air makes you magnetic –

You feel them

 

Oh when another persons tears are running down your face –

You feel them

 

Stronger forces surround us, stronger forces surround us

Let them influence, let them influence

Get addicted to them, Let's get addicted to them ...

 

 

When you are in unison with nature and yourself –

you feel them

 

When something special happens and you have a premonition – You can feel them

 

Oh when peace and love inspire you everything is possible –

You feel them

 

 

Stronger forces surround us, stronger forces surround us

Let them influence, let them influence

Get addicted to them, Let's get addicted to them ...

 Lyrics - Damir / Damn Ear

Fotografirao Lárus Sigurdarson, Artwork by Hallmar Freyr Þorvaldsson

 

bottom of page